Rabu, 7 Disember 2011

Cerita antara Pulau Carry, Jugra dan Pulau Indah...

 Cerita Antara Pulau Carry dan Jugra

Last Friday tetiba datang seru nak g jalan-jalan dgn en.suami... Sebenarnya x rancang pun just bawa my mother in law cari air laut yang jernih bukan pe untuk tujuan perubatan. 1st pergi kt pulau Carry dekat je dari umah, sepanjang perjalanan pergi ke Jeti Pulau Carry sempatla menyaksikan pemandangan Pulau nie. Wow amazing sgt hijau (byk pokok) hehehe kira dara lg la. X byk kilang n rumah org yg de cume kilang kepala sawit sbb 70% pulau nie dilitupi tanaman sawit (kalau x salahla). Yang paling teruja sbb da nampak Bukit Jugra dari Pulau Carry that mean dekat je la rumah n tempat kerja. Hahaha x tpula tp yg x beshnya kena wat tongkang la nk seberang laut 2 sbb jambatan untuk cross Pulau Carry n Kg Sawah Banting dlm pembinaan. Tp sayang sbb air laut di jeti  kat cni agak kotor so x ble pakaila hehehe. Maka pencari diteruskan ke Pulau Indah......................

Pulau Indah

Pulau Indah destinasi seterusnya, hehehe idea ni dtg drpd pakcik my hubby la sbb dia memang selalu dtg Pulau nie untuk mancing. Agak jernih air kat cni warna kehjau-hijauan.... Menurut mr.pakcik kat kawasan nie ikan siakap pun ble sangkut ..... Wow sgt teruja, so selepas memarkingkan kereta di jeti kami pun turun ke potun yang disediakan untuk mengambil air tersebut. Rasa terumbang ambing je ble jejakkan kaki kt pntun tue. Di sebabkan terlalu teruja berdiri atas air(poyo jer) kaki yg comey ni tersangkut jaring nasib en.suami sepantas kilat membantu. Huhhhh lega tau (teringat yg x reti berenang). Setelah hajat terlaksana kami pun berangkat nk balik... terkalihla kt sebuah restoren diberi nama Restoren Cendayu

En.suami sgt teruja (sbenarnya aku pn sama) sbb kami antara pengemar makanan laut. Seperti biasa en.suami pun terangkat kaki la nak singgah dan mencuba. Nie menu yg kami order:-
                                         
            a) Siakap goreng cili
            b) Sotong goreng tepung
            c) Ketam masak rempah berlada            Menu untuk 4 org mkan
            d) Kailan goreng ikan masin
            e) Sup kosong

Sambil makan boelh menikmati pemandangan hutan bakau, nelayan-nelayan pulang .... Yg beshnya ikan dia sgt fresh. Owner restoren nie kawan mr.pakcik so semua resepi yg dia masak tadi hasil kreativiti dia...


Rasanya Lain dari yg lain sgt special...... Kalau nk tahu ble la dtg n klu x tahu nk mkn apa minta suggestion drpd owner dia sendiri (Ooopss ikan boley pilih hehehe)
Agak2 pe yg wat kami makan sampai mcm nie.





Cara nak kesini dari klang boley terus ambil link ke pulau indah. lokasinya di Jeti Pak Ali. Carila guna GPS hehehe

AdiOS AmiGoS

Tiada ulasan: