Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2012

Siviknya Dia

Imej
Salam sejahtera,
Masih dalam mood raya, tetiba jerk teringin mkn rendang, ketupat, lemang, kuah kacang dan seantero yang senonim dgn hari raya. Tak pe hari jumaat nie Cek Ya repeat lagi juadah raya. Dalam otak nie dah set bahan-bahannya.
Opss, cakap pasal hari raya Cek Ya teringat pulak satu kisah masa Cek Ya beraya kat rumah saudara di Klang. Dia nie peniaga makanan, masa beraya hari tu kebetulan dah sampai masa makan tengahari (pandai betul bujet masa ye Cek Ya). Kalau dah nama tukang masak teror tu lauk campak-campak pun sodap. Ke memang perut nie dah lapar? Conpius pulak.... Haisshhh bukan tu topiknya tapi pasal SIKAP... Bukan sesaje nak puji sebab bagi makan free tau. Cek Ya puji sikap dia yang sangat pentingkan kebersihan, kepuasan pelanggan dan penjagaan alam sekitar. Point yang paling penting penjagaan alam sekitar. Selalunya perkara nie di abaikan aje janji dapat untong. Sebab apa beria Cek Ya puji??? Statement niela, masa dia berkomunikasi dgn pelanggan...."Saya tak g…

Tekak Sudah Berwarna Merah

Salam Sejahtera,
9 Syawal- 1st day kerja selepas cuti panjanggggggggggggggggg sempena hari raya. Mood still raya lagi, so kena la pergi kerja dengan baju rayakan. Tapi.............. dah timbul beberapa kesan hari raya, bila seminggu tibai air beraneka warna dan rasa. Belum lagi segala mak nenek ketupat dan lemang. Rendang yang pelbagai versi pun tak lepas jugak. So ini la hadiahnya ' anak tekak sudah berwarna merah pekat '.
Alamak open house dah berderet nie, tak bestla nak makan sate, laksa, mee goreng, roti jala, mee kari segala macam versi mee, bihun, kue teuw. Sob...sob...sob....
SABAR JE LAH

Nak Gakkk

Imej
Salam Sejahtera,
2nd entry for today. Woww banyaknye idea Cek Ya, makan supliment ape ni? Sebenarnya isi sebenar entry nie adalah~
NAK BUKU NIE
Sape boleh tolong dapatkan novel paberet Cek Ya nie, sangat teringin memilikinya... lagi-lagi peminat RAM.  Sangat suka dengan novel-novel triller dan islamic novel.
Kalau pernah baca novel-novel rantaian Lakmana Sunan nie mesti meronta-ronta hati nak baca novel terakhir nie. Kalau belum baca lagi boleh cari kat kedai buku Popular tu..

Jom kenal watak-watak lakmana Sunan @ Saifuddin, Ratna, Haryani dan ramai lagi.....

Sehari Di Pengkalan Hulu

Imej
Salam sejahtera,
Entry ini tiada kaitan hari raya okey... Walau beberapa hari lagi nak raya dah.

Sebelum menjelang bulan pose nie, Cek Ya dengan rela hati menawarkan diri menjadi driver my ayah  ke Pengkalan Hulu. Sebelum ni, pernah gak pergi sampai daerah paling utara kat Perak nie. Tapi dengan bas la, nie pun bila Cek Ya kena pergi kursus induksi kat Chalet Kolam Air Panas Pengkalan Hulu. Masa nie, Cek Ya masih lagi bertugas di Kuala Kangsar. Jadi perjalanan dari Kuala kangsar Ke Pengkalan Hulu ambil masa 2 jam. Ehmmm...Tak la terasa sangat lagi-lagi de driver kehkehkeh...
Tapi kali nie, berbeza sikit. Sebab perjalanannya lagi jauh, bermula di Teluk Intan. Daerah paling hilir dalam negeri Perak. Wahhh!!!... cuba kira brapa lama masa perjalanan yang Cek Ya ambil. Bermula dari Teluk Intan 6.30 pagi dan sampai di Felda Nenering, Pengkalan Hulu 11.00 pagi. Ni termasuk berenti rehat semua la. (kira sendirila)
Apa motipnya sampai ke Felda Nenering ni? Menghadiri majlis walimatulurus anak…

Gatal ke Menggatal?

Salam Sejahtera...
Sape setuju dengan kenyataan Cek Ya nie, kualiti air kat sekarang nie agak rendah. Teeettttt... Ini seriessss.... Sebab Cek Ya  seorang yang alah dengan air yang kotor.
Cek Ya pernah kena gatal-gatal kat kulit satu badan, tumbuh macam kudis pun ada, berair. Merah-merah satu badan yang paling tak tahan tu gatal sangat. Berparut-parut kesan kudis tu tau. Bila cek kat kelenet, doktor bagi ubat sapu dan ubat makan. Bayangkan hidup bergantung kat ubat tu. Bila ubat tu habis makan dan tak guna krimnya mula jadi balik. Doktor bagi tau, penyakit Cek Ya ni tak akan baik sebab ia alahan.
Waaaa!!! dgr doktor cakap cengitu terus rasa sedih, doktor tak bagi Cek Ya harapan langsung. seriesss.... Bagai kaca terhempas kebatu. Berita yang doktor sampaikan tu betul-betul meragut jantung Cek Ya... Sobbb...sobbb...
Ecehhh, berdrama pulak Cek Ya ni. Bak kata Mak "Jauh dari nyawa". Yeke mak, tapi kalau Allah nak cabut nyawa dah boleh jadi asbab tu. Pandai betul menjawab ye.…

DI Mana Kita????

Sebuah kisah benar, 5 Ogos 2012 (Sekitar Kuala Lumpur)

Sebuah lorong sibuk di ibu kota, tak pernah sunyi dari kunjungan manusia. Hiruk pikuk kota, menghambat manusia berlari. Tak peduli pada yang tak berkaki, tak peduli pada si tempang berhati besi. Masing2 melespias hasrat hati, asal jadi apa yang dihajati.

Ketika sore menjelma diri hampir pada mentari pergi. Saat itu, lorong itu kekal sibuknya... Restoren makanan segera di pinggir lorong, yang dibanjiri namanya manusia. Yang kecil merengek kehausan minta dibasahi tekaknya. Yang besar sabar menanti giliran memesan makanan. Penuh setiap meja dengan juadah pembuka selera, hanya menanti saatnya safak merah di ufuk barat. Dibelah kiri lorong itu, penuh jua manusia memilih juadah yang tak kurang lazatnya... Aroma silih berganti menusuk merangsang minda enaknya rasa.

Gadis kecil berkurung lagi berkerudung masih memerhati. Di tepi lorong duduk melunjur kaki, tak peduli pada setiap kaki yang melangkah di tepi. Satu persatu manusia pasti meme…

Sembelit

Imej
Salam Sejahtera,

Wah dah masuk pertengahan Ramadhan, kiranya dah setengah bulan dalam bulan penuh barokah nie. Alhamdulillah...... Mudahan Cek Ya dapat rasa sehingga penghujungnya, Cek Ya doakan korang semua pun sama. Aminn....
Eh, dalam bulan puasa ni ada tak yang kena serangan sembelit... Adoss seksakan bila bahan buangan tu tak dapat nak dikeluarkan. Mau berpeluh dalam tandas tu,
 nak meneran lebih-lebih kang kena bawasir pulakan. Dengan angin penuh satu badan, perut pulak keras dan memulas-mulas. Sadis betul tau. Itu la yang Cek Ya alami, sengsara sungguh...
 nak poo poo tapi tak boleh.
Kiranya dalam bulan puasa selalunya memang Cek Ya akan alami, tapi kali ni lebih teruk kot.
Duduk kat kawasan yang panas ni lagi la. Bertambah faktor-faktor kekurangan air
 dalam badan... Minum pulak time buka dan sahur jer, mane tak kena sembelit.
 Paberet buah Cek Ya susah betul nak dapat time bulan nie, Waaaaa!!!! betik je pun tapi payah betul nak jumpe.
 Selain tu, paberet drinking pun asyik …

ADAM RIZKY

Imej
SELAMAT DATANG SAYANG,
MOGA JADI ANAK SOLEH,
MUDAHAN BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT...
BUAT SAHABATKU SITI MUNIRA,
DIDIKLAH AKHLAKNYA....
DIDIKLAH JIWANYA...
KERANA HADIRNYA DIA, MERUPAKAN REZEKI TAK TERNILAI HARGANYA...
KERANA DIA, TERPASAKNYA SESUATU  DIBAHUMU...
IA DIGELAR TANGGUNGJAWAB...
TANGGUNGJAWAB ADALAH AMANAH
TERPIKULNYA DENGAN SEGALA SENDI DAN TULANG
BELUM DI TAMBAH AIR MATA DAN PENGORBANAN....
REDHALAH SAHABATKU ANDAI KERANA DIA AIR MATAMU TUMPAH
KERANA DIALAH KAU DIPAGGIL MAMA....
GELARAN YANG PALING DINANTI SETIAP WANITA...
SABARLAH SAHABATKU KERANA ITU SENJATA UTAMA BILA KAU DI GELAR MAMA......

TERIMA KASIH SAHABATKU KERANA KAU
BERNAFASNYA ADAM RIZKY DI DUNIA INI......