Jumaat, 8 Februari 2013

Cermin Mata atau Kanta lekap

Salam sejahtera,

Mesti ramai di kalangan korang semua merupakan specky kan... Mane taknye ari-ari duk ngadap screen laptop/ sreen monitor/ screen tab/ ipad ditambah nengok tv dengan jarak sejengkal dari mata lagi. Belum lagi duk tatap scren handphone memahal tukan... secara tak langsung faktor utama penyebab mata jadi rabun. Tapi ade gak faktor lenlain yang jadi penyebabnya.

Cek Ya pun sama macam korang, korang sangat bertuah kalau tak de masalah macam kite orang nie.... Huhhh~tak baek ngeluh~. Speck start jadi teman setia Cek Ya dari umur 15 tahun. Well time tu memang Cek Ya suka sangat membaca sekarang nie pun sama cuma mediumnya makin luas hehehe. Mungkin ada dikalangan korang yang start pakai cermin mata nie lebih awal dari Cek Ya...
Ehsan mr google

Tapi sekarang nie cermin mata nie mungkin bukan jadi pilihan utama kepada orang yang rabun macam kite orang nie. Alhamdulillah, muncul kanta lekap plak. Lagi-lagi sekarang nie macam-macam petern dan kaler. Lagi senang la nak buat pilihan bukan stakat yang rabun jer pakai yang tak bermasalah mata pun pakai gak. Dah macam tren plak~
Ehsan mr google

Antara Cermin mata dan kanta lekap nie masing-masing ada kelebihan dan keburukannya... Jadi pandai-pandai la kornag menilai. Lagi pun sekarang nie dah macam-mcam jugak patern cermin mata kat kedai tu. Nak yang macam gogel pun boleh~. Bagi Cek Ya setakat nie Cek Ya lebih selesa dengan cermin mata. Sebabnya, Cek Ya nie bukannya rajin sangat nak menghadap kanta lekap tu. banyak sangat kerenahnya... Lagi-lagi bila dengar kesan buruk kanta lekap, mengenangkan Cek Ya rajinnya sikit dan malasnya lebih. Maka dapat disimpulkan buat masa dan saat ini cermin mata la gajet paling sesuai.... Atau mungkin pembedahan lasik, ermmm mungkin kan. Akan dipertimbangkan.

me and speck

Kalau korang pulak????

p/s: Dolu2 ade terdengar sorang minah nie cakap... Dia x pakai tudung sebab sekarnag dia dah pakai cermin mata. Kalau pakai tudung nanti kembang kat tepi.... Mudahan dia berubah~


5 ulasan:

Cik Que berkata...

cik Que pernah terdengar menggunakan kanta ni boleh menyebabkan kanser mata. Bila je dengar hal macam tu, cik Que tak berani nak try guna kanta2 bagai..sb sblm ni pernah nak ngada2 try pakai..hehe..

Siti Saleha berkata...

tue yang buat Che Ya tak jadi nak guna tue.

nik ros berkata...

nasib baik mata ok.so tak perlu pakai spek ni

Siti Saleha berkata...

Nik sangat bernasib baik... Jaga lok2 tau mata tu

maszmadi berkata...

erm, tingin nak buat lasik tu, tapi duit asik ke lain jerk...