Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2012

Kita Mudah Lupa

Imej
Salam sejahtera,
Pray For Palastine Pray, For All Muslim.
Ya Allah, sejahterakanlah saudaraku di Palestine... Bantulah saudaraku di Rohingya... Berikanlah keamanan saudaraku di Syiria... Satukanlah kami-kami muslim semua, agar tidak mudah ditindas. Demi kesyumulan agamaMu dimuka bumi ini...Jagalah hati-hati kami agar sentiasa terdorong untuk memperingatiMu, agar kami jauh dari azab siksaanMu.
Amin Ya rabbal Alamin...
********************************************************** Ermm-Ermm... Kita mulakan entry dengan berdoa. Mudahan setiap sesiapa yang membacanya secara automatik ikut sama berdoa.
Kita Mudah Lupa... betul tak? Mungkin bukan untuk semua orang tapi segelintir orang terutamanya Cek Ya. Contohnya sekarang isu Palestine... Semua orang tak kirala duk ceruk mana sekali pun, mesti akan bercakap isu kemanusiaan di Palastine. Semua orang duk nak boikot... Bila dah dengar berita genjatan senjata kat sana lama kelamaan cerita tentang Palastine mula pudar. Walhal isu nie takkan pernah …

Palazo

Imej
Salam sejahtera,
'Pray For Palestine'
Sebelum memulakan entry kali nie, jom kita bertafakur sejenak dan berdoa akan kesejahteraan rakyat Palestine.
********************************************************
Kegila Cek Ya terhadap sejenis seluar bernama Palazo semakin mengila... Kalau ikutkan stakat nie ada 3 helai dan kemungkinan besar akan bertambah.
Ada apa dengan seluar yang kembang bawah tu?



Sebabnya ianya labuh dan besar. Semestinya ia menutup aurat dengan sempurna, kebanyakan materialnya tidak jarang dan berat. Bentuknya seakan-akan skirt labuh tapi bila bergerak dengan ganas barula nampak ciri-ciri seluarnya. Jadi ble la bergaya ayu tapi hakikatnya ganas.
Koleksi seluar palazo Cek Ya nie murah dan menepati citarasa Cek Ya. Rata-rata kedai yang Cek Ya masuk tawarkan harga mengikut mutu kain dengan harga tak sampai pun RM50 ringgit. 
Cek Ya suggest kat korang semua, kalau-kalau nak cari seluar nie dengan harga yang murah. Pergi la kat GM Klang. Serius! Sebab Cek Ya b…

Jom Rempittt!!!

Imej
Salam sejahtera, Jom Rempit... maaf nie bukan tajuk filem apatah lagi album, lagi-lagi bukan album gambar.
Memperkenalkan hewan tunggangan terbaru Cek Ya. Segar dari ladang  v v v v v 

Semenjak cuti sem minggu lepas, Cek Ya dengan rasminya menunggang hewan nie untuk ke tempat kerja yang jaraknya dua hasta dari rumah hehehe :b Tanpa mengambil peduli kata -kata orang... Cek Ya memberanikan diri jugak, walaupun benar kata-kata mereka. Tapi apakan daya dah terlajar berpengang pada prinsip :-seperti dibawah
'Ada aku kesah!'
Antara dugaan menunggang hewan beroda dua nie:- Sangat berat, yang pasti BMInya lebih dari Cek Ya Tinggi, berbekalkan ketinggian 149cm Cek Ya terpaksalah menggunakanaltenatif kasut tumit tinggi bertapak rata. dan terakhir (rujuk gambar di bawah) 

Hahaha tue la brani show off gambar hewan tunggangan nie. Tak ble tahan nak rempit tu yang rempuh je. Tapi area kawasan berpagar nie jo la... Nak merendek kuar tak la, sebab yang nyata dalam lesen ter…

AQil Dapat Adik

Salam sejahtera,
Today is tuesday... So maknanya hari kedua dapat berita gembira. Tahniah Aqil bakal dapat adik, siapa Aqil? Anak salah seorang rakan sekerja Cek Ya, dah macam adik beradik. Mak jauh... Ayah jauh... Jadi kawan-kawan la lagi tempat berkongsi suka dan duka. Opss kami panggil dia Kak Fairus aka Kak Long.
Excited giler bila tau berita nie, segalanya bermula dengan accident. Bila dengar citer Kak Long segalanya accident. Dapat tahu peggy pun secara accident. Mana taknya anak kedua baru lahir bulan april lalu. Tahun depan bersalin lagi... Tak pe la Kak Long rejeki Allah untuk Kak Long, untung Azri dah dapat adik lagi.
Harap-harap tuah Kak Long melekat kat adik adik nie pulak. Hehehe InsyaAllah...
Pesanan Ikhlas : Kak Long jgn makan masam2 tau, ais diwaktu pagi pun tak leh... Jaga kesihatan  

'Doa Buat palestine'

Salam sejahtera,
Ya Allah Selamatkan lah saudara-saudaraku di Palestin Selamatkan mereka dari kekejaman Selamatkan mereka dari penindasan Selamatkan mereka dari kezaliman Israel latnattullah......
Kentalkan lah hati-hati mereka kuatkan lah semangat mereka Peliharakan lah iman mereka Agar terus berjuang demiMu Ya Allah...
Ya Rabb... Tanamkan lah pada setiap hati mereka Akan perasaan yang tidak gentar Dalam menghadapi musuh-musuhMu Ganjarilah mereka pahala syuga pada setiap jiwa yang syahid ke JalanMu...
Ya Rahman Ya Rahim Jika Engkau takdirkan gugurnya seorang pejuangMu di tanah agung itu Maka Engkau gantikanlah dengan lahirnya sepuluh pejuang Biarpun hanya batu yang dijadikan senjata Jadikan lah ia setajam pedang tak bermata
Bantulah mereka Ya Allah Dengan segenap bala tentera Mu...
Ya Allah Engkau kuatkan lah aku Agar aku bisa terus membantu saudara-saudaraku Di bumi bertuah itu...
Amin Ya Rabbal a'lamin
Sebening Nota Dari Hati : Marilah kita bersama membantu saudara kita di Pale…

Hijrah : Bila Artis Bertudung

Imej
Salam Sejahtera,
Salam Maal Hijrah kepada semua, Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk terus menghirup udara segar. Bertemu semua dengan jumaat penuh barokah. Rasanya baru jer type entry dihari jumaat lepas. Rupanya dah seminggu rasa macam baru semalam jer.
Sempena tahun baru islam yang baru menginjak hari kedua nie. Cek Ya nak type entry berkenaan artis bertudung. Kenapa artis?
Sebab mereka nie selalu keluar dlm tv, majalah,surat khabar dan mcm2 media. So segala perilaku depa nie menjadi tontonan dan seterusnya jadi contoh. Hak macam kita yg dah kereh nie mungkin depa tu jadi hiburan tontonan saja. Tapi macam mana pengaruh kepada remaja? Compom jadi ikutan..... Rasanya ramai dah tau kisah penghijrahan artis-artis yang Cek Ya listkan kat bawah. So kita imbas-imbas baik wajah-wajah ayu depa nie. Jom kita tengok siapa artis yang tersenarai dalam Cek list nie.
YATT HAMZAH

IRMA HASMIE

WARDINA SAFIYA


FARAH BRIT2 (AF)

DIANA AMIR

SHILA AMZAH

AYU RAUDAH

ABBY ABADI
OKI SETIANA DEWI


Heroin Keti…

Mari Memahami Peribahasa Timun & Durian

Imej
Salam sejahtera,
Di sebabkan depan mata ada dua buah, tiba-tiba teringat satu peribahasa.
Macam Timun dan Durian Mengelek Luka Kena Gelek Pun Luka maksudnya Perlawanan yang tidak seimbang (orang kecil lawan orang berkuasa)
Jadi mari kita fahami kenapa peribahasa nie berbunyi macam tu? Adakah durian dan timun adik beradik. Jawapannya bukan... Sah2 satu tumbuhan berbatang keras dan satu lagi tumbuhan menjalar. Mari kita berekperimen kenapa timbul peribahasa itu.
Ekperimen Bermula
Ralat : Di sebabkan timun kehabisan stok akibat di buat ulam kita gantikan dengan jambu batu tanpa biji. Struktur kulit yg hampir sama warna serta isinya yang lembut juga maka ia sesuai dibuat ganti. (Sebenarnya jambu batu tanpa biji jer yg ada)

  
  Kesimpulan daripada ekperiman ini : Selalulah jadi durian.... hehehe Opsss kalau pun awak tu jambu @ timun jgn memandai nak gelek durian. Oleh itu sediakan perisai supaya anda tak terluka.
EKPERIMEN BERAKHIR  

Kulit Wajah Anda Bermasalah?

Imej
salam sejahtera,
Ehem...Ehem... ada sesuatu yang Cek Ya nak kongsi nie, ada sesiapa tak bermasalah dengan kulit wajah? Kusam, lebam dibawah mata, jerawat jeragat, berminyak...
Sekadar nak berkongsi, Cek Ya memang ada masalah sebahagian diatas. Lagi senang nak kata kulit tak berseri dan kusam. Tak Caya meh layan gambar dibawah. Dulu
Ishhhh... malu pulak nak tunjuk gambar nie. Cek Ya memang tak bermasalah dengan jerawat sejak zaman akil baligh lagi. Cuma kalau nak peot je la seketul dua naik, suke beno dia naik kat idong nie. Tapi kulit Cek Ya nampak kusamkan, lebam bawah mata lagi. Kalau bergambar ramai-ramai Cek Ya malu sikit sebab nampak beno kulit tak berseri berbanding kengkawan lain.
Sekarang
Bezakan, dah tak de masalah kulit kusam tak berseri dan lebam bawah mata. Tak payah nak mekap tebal-tebal. Pakai bedak dengan lipstick jer dah cukup. 
Cek Ya masukkan dua gambar, gambar nie pulak tanpa sebarang mekap, bedak serbuk pun tak pakai.

Alhamdulillah........
Cek Ya akhirnya jumpa …

Segmen : Jom Kawan

Imej
Salam sejahtera,
Masa Cek Ya jenjalan kat blog kengkawan terjumpa plak segmen nie.
Tujuannya hanyalah satu nak support kengkawan blogger lain disamping Cek Ya sendiri nak tambahkan follower.
Dengan berbesar hatinya Cek Ya nak join segmen nie...


Jangan lupa join segmen nie ye, klik kat banner ye.
Pe yang menarik kat blog nie :- Comel dengan calour baby blueTak serabut
Jom Up kan Follower anda









Mall Mesra Bayi

Imej
Salam Sejahtera,
Semalam sempat berjalan di salah sebuah pusat membeli belah di KL. Tempat yang agak ekslusif nie memang menarik ramai pelancong luar dan dalam negara. Cek Ya tak pergi sorang-sorang tapi di temani iwan, wana dan si comel Izara.
Rasanya nie 1st time bawa Izara ke sini. Seronok jugak jenjalan cuci mata nie, nak shopping bagai alamat la bulan nie makan pasir. Yela gaji awal 6 hb dah masuk tapi nak tunggu next gaji bulan Disember tu adeh meraban la jawabnya.
Rasanya rata-rata pelawatnya pelancong luar. Yang Cek Ya pastila dari negara timur tengah, eropah, afrika, yang dari asia tenggara pun ramai jugak tapi paras rupa diorang nie seakan - akan orang tempatan jadi bila diorang bersuara barula dapat agak negara asalnya.
Teringat zaman muda-mudi dulu tempat nie la selalu Cek Ya kunjung. Time tue naik tren jela tu yang mampu... Skang nie jer da demand dengan kenderaan awam. Kalau ikutkan naik tren lagi jimat duit dan masa kot. Dating dolu-dolu pun kat sini gak hehehe. Nostal…

Muhasabah diri

Imej
Salam sejahtera,
Rasa sekejab saje dah hari jumaat, singkat saje masa nie... sedar tak sedar kembali semula jumaat. Teringat kata-kata seorang ustaz.
"masa akan di rasa begitu singkat kerana hilang keberkatannya".
Adakah hari-hari yang Cek Ya lalui nie kurang keberkatannya sehingga terasa begitu singkat.

Agak tergendala perancangan minggu nie, terpaksa bergegas balik kampung hari rabu sebab ketentuan Allah lebih utama. Nenek saudara sebelah ayah meninggal dunia, keluarga kami sangat rapat. Allahyarhamah antara nenek yang kami masih ada. Pemergiannya begitu dirasai.
AL-FATIHAH untuk Allahyarhamah. Moga rohnya dicucuri rahmah serta tenang disana.

Semalam aka khamis 8 november ke pejabat emegresen untuk urusan pasport antarabangsa. Sepagi kehulu hilir settlekan semua perkara yang tertangguh termasuk setting jamuan untuk blok kediaman staf. Sebenarnya jamuan untuk hari raya, punya lama tangguh sampai raya haji pun terlepas. Alhamdulillah selesai jugak semuanya. Terima kasih yan…

Jom Jadi Follower Saya

Imej
Salam sejahtera,
Gementar plak rasanya saat nie, sebab 2nd time join segmen yang rakan blogger buat. Hehehe macam nak ambik exam SPM lak.
Pe pun, dgn niat yang ikhlas untuk support rakan blogger lain Cek Ya berbesar hati join segmen nie.

Sila la join segmen nie erk... Buat Zura, salam perkenalan.

Kerang Penumbuk Bakar

Imej
Salam Sejahtera,
Dipagi isnin yang hening... erkkkk salah, dipagi isnin yg bluesss Cek Ya sangat rajin untuk menulis enry setelah penat berjalan-jalan melawat kengkawan blogger lain. Seperti yang dijanjikan dalam entri nie.
dipersembahkan....

 Kerang spesis berbulu nie memang besar daripada kerang yang biasa kita makan tu, sebab tu la Cek Ya panggil kerang penumbuk. Saiznya sama dengan penumbuk Izara hahaha... Kalau saiz Cek Ya membohong namanya. Tekstur isinya liat dan dari segi rasa tak banyak beza pun dari hak yang biasa kat kedai tu.  Percaya atau tidak, Cek Ya mampu melahap sepinggan kerang berbulu dan bersaiz gergasi nie dan  mungkin kalau ada pertandingan makan kerang Cek Ya mampu jadi juara, memang paberet kalau datang Morib.   First time jumpa menatang nie masa sesaje nak oder kerang bakar sebagai menu tambahan. Lokasinya Pantai Morib, sekangkang kera je dari umah Cek Ya... Sangat teruja siap ternganga mulut nasib tak meleleh air liur je lagi. Tempat lain tak tau la pla…

SHAKLEE

Imej
Salam sejahtera,

Shaklee? Apa tu or siapa tu? Cop!!! pembetulan Shaklee bukan nama orang mahupun nama tempat. Bukan sesekali sejenis permainan. Tapi adalah sebuah produk kesihatan, ala orang sekarang ni kan duk sebuk dengan makanan tambahan ataupun orang putihnya cakap supliment.
Series, sebenarnya sebelum nie tak pernah tau pun pasal produk nie. 1st time rakan sekerja Cek Ya kenalkan Cek Ya ingat menatang ke apa tah. Tapi alhamdulillah memang berkesan untuk masalah Cek Ya. Dibawah jenama Shaklee nie ada banyak produk, tapi Cek Ya guna yang satu nie aje. Yang lain-lain itu, tak try lagi sebab tak de kaitan untuk permasalahan kot. Nie yang Cek Ya guna
GLA COMPLEX nie, khusus untuk kaum wanita. Macam Cek Ya selepas kawin nie kitaran haid tak menentu dan sengugut tetap ada. Orang kata bila kawin sengugut hilang tapi tak ilang-ilang plak Cek Ya nie. Bila Cek Ya guna produk nie, Alhamdulillah kitaran haid kembali normal dan yang paling best sengugut dah hilang. Darah yang keluar plak lanc…

TAHNIAH!

Imej
Salam Sejahtera, 

Ohhh! semalam Cek Ya baru dapat perkabaran gembira daripada kawan Cek Ya, walaupun dia dah bertukar tempat bertugas tapi kami still berhubung dan rapat. Almaklumlah dah macam adik beradik kami nie, mak ayah jauh nun kat kampung kawan-kawanla tempat mengadu nasib. Apa perkhabaran tu???

TAHNIAH Leeya Nasir telah disahkan mengandung 6 minggu. Termakbul jugak doa-doa Leeya, moga-moga selamat ibu n baby. Jaga kandungan tu elok-elok tau, nie baru lagi apa-apa pun boleh terjadi.

 Akak doakan semoga Leeya selamat menempuh saat paling bermakna bagi seorang wanita sehingga melahirkan dan seterusnya membesarkan. Doakan akak pun cepat rezekinya macam Leeya ye. AMIN!!!