Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2012

Oven Ke Microvawe ???

Salam Sejahtera,

Ehem-ehem...sebenarnya Cek Ya dapat offer dari suami tercinta untuk bli oven microvawe, tapi masih duk berkira-kira oven 0r microvawe mane lagi bagus. Duk belek-belek kat webpages tentang pro dan kontra dua benda alah nie. Ohhh kena pikir betul-betul ni takut kang jadi gajah putih lak. Cek Ya suka gajet yang pelbagai fungsi, mengenang kos pulakkan... Bagi Cek Ya untuk barang elektrik ni lagi suka yang berkualiti, sebabnya kenala utamakan keselamatankan. Kang duk seronok bakar kek tetiba kang kena renjatan elektrik. Huhuhu, ok2 kita pe yang Cek Ya paham pasal dua menda alah nie..
Untuk oven, fungsinya lebih pelbagai berbanding microvawe. Bakar kek, kuih, pangang memanggang pun ok gak, konsep pemanasannya adalah dari luar ke dalam so kuih yang kita buah tu akan jadi rangup. Microvawe pulak dicipta lebih kepada memasak dan masa yang digunakan pun lebih cepat berbanding oven. Konsepnya lak pemanasannya dari dalam keluar dan lebih menyeluruh sebab ia berpusing. Untuk mema…

X de Kesedaran Sivik Ke????

Imej
Salam sejahtera,

Mungkin entry ini ditaip disebabkan kebengangan Cek Ya disebabkan beberapa perkara. Perkara yang sepatutnya ada dalam diri kita dari sejak kecil lagi. Berapa ramai rakyat Malaysia yang ada kesedaran tentang kebersihan dan penjagaan alam sekitar. Sangat mendukacitakan jawapannya....



Cuba lihat kat tepi-tepi jalan raya berapa banyak sampah yang dibuang merata-rata. Kebanyakkannya adalah plastik. Rasanya sungai-sungai kat malaysia nie pun dah banyak yang tercemar, sisa domestik (dari rumah kita) sisa kilang (asap, bahan toksik dan dll) Uhhh, sesak nafas Cek Ya bila terpikir semua tu... Belum sisa-sisa dari binatang yang kita bela sesuka hati nak melepas kat mana-mana.(Opsss nie kes terpijak taik ayam hahaha) sila abaikan.
Ahh... sikap suka lepas tangan, bila dah buang bagi alasan yang bodoh tahap cipan ni plak " Saja nak bagi kerja kat tukang sapu tu, x la makan gaji buta duduk melepak saja". patut ke statment bodoh mcm ni keluar dari mulut seorang yang …

Sup Ketam VS Jus Daun Betik

Imej
Salam sejahtera, Alhamdulillah penghulu segala hari menjelma lagi. Pagi yang sangat tenang di hari yang segar dan nyaman. Panjang lak mukadimah hari ini. Sementara ingatan masih lagi kuat nie, Cek Ya nak kongsi ilmu yang Cek Ya dapat masa kursus lepas. Pasal Denggi, ermmm... mesti biasa dengarkan, tapi berapa ramai yang ada kesedaran nak tangani penyakit ni. Walaupun Cek Ya tak pernah kena tapi selalu sangat menghadapi kes-kes demam denggi ni. Kalau boleh x mo dah nak hadapi... Renyah tau pastu kesian lak tengok orang yang kena tu lemah je badan. 


Demam Denggi ni tak ada penawar yang spesifik, kalau kita kena tahan wad pun just dia orang masukkan air, kalau demam bagi paracetamol jerk. Ouchhh, macam AIDS jerk kan cuma faktor penyebabnya adalah gigitan nyamuk AEDES. Kalau sesiapa kena demam ni mesti ramai yang suggest makan sup ketam. Ramai yang cakap agak membantu meningkatkan flatlet darah. Cuma tak ada kajian spesifik lagi yang buktikan kesahihannya. Apa kata lepas nie kalau ada…

Agggrrrrhhh Migrain

Imej
Salam sejahtera,

Pengakuan dari hati yang tulus suci dan bersih bahawasanya Cek Ya diserang MIGRAIN!!!. Arrrgggghhh. Tarik nafas dan lepas, tarik lagi dan lepas. Tarik lagi dan lagi... lepassss, fuhhh stress. Puncanya??? Tekanan kerja. Ok setiap kali pelajar baru masuk ini yang akan Cek Ya alami. Tahun ni kurang sikit tekanannya sebab sistem pengurusan kerja yang lebih sistematik (tp migrain jugak), team work yang bekerjasama, sikap customer yang lebih bertolak ansur dan bos yang baik. Sangat membantu Cek Ya nak uruskan stres ni. Ok tambah lagi satu faktor tempat mengadu yang banyak.
Tapi risau gak ni. boleh ke Cek Ya nak kawal stres ni supaya tak jadi macam tahun-tahun lepas. Demi menjaga keseimbangan hormon hahaha. Semua rakan setugas bantu Cek Ya ye, sgt2 mengharap sebab hormon Cek Ya ni sensetip sikit jgn diusik nanti dia merajuk merendahkan peluang untuk perancangan keluarga pulak. Semua tu kuasa Allah tapi bukan ke kita di suruh berusaha...
Azam untuk tahun ni tak nak marah-mar…

Mencari MOOD yang hilang

Salam sejahtera,

@v@ mane pergi mood baik minggu ni???? Mungkin sgt penat kot sekarang ni. Kesian gak gak kawan-kawan satu unit dgn Cek Ya semua sama macam Cek Ya monyok je. Satu opis terkena aura negetif, tah bila cas positif ni nak mai. 
Pagi-pagi dah monyok, pening kepala dibawa sampai ke mlm. Tido pun tak lena, di tambah citer yg tak best kat TV. Nak berebut dgn en.suami lg. Dia mesti nak tgk sport....errrrggghhh.. Bangun pagi pulak dah lemau mane nak ceria sepanjang hari macam ni.
 Tak boleh dibiarkan ni boleh terjejas prestasi hidup...JOM remove semua cas negetif dalam diri. Jom ikuti langkah-langkah Cek Ya kalau nak cari mood.
Langkah pertama tenangkan diri, caranya ingat kat Allah (Zikir2, dengar ayat-ayat Al-Quran). Yang kedua adalah.... Jom pergi makan. Hehehehe lapar ni..... Yang ke tiga planning balik jadual hidup,  jgn terlampau ikut aturan nanti jd stress, cuma cuba selagi boleh. Yehhhh Malaysia boleh!!!Langkah yang  ke empat sentiasa senyum walau kena bambo kaw-kaw past…