Isnin, 1 Disember 2014

HIJRAH

Salam sejahtera...

Alhamdulillah, akhirnya diizinkan Allah dapat tinggal kat umah sendiri. Syukur sangat.... Sebelum ni duk umah kuarters so tak de la fell sgt sangat. Nak mengemas pun malas, opss kantoi dasar pemalas kehkehkeh. 
Ekceli umah nie dah dibeli hampir dua tahun, tapi sewakan aje sebab rasa duduk kuaerters lebih selamat. Kalau lupa kunci pintu umah pun insyaAllah selamat lagi. Pintu grill pun tak penah tutup time duk kuarters dulu. Now,  dah duduk kat kawasan kejiranan yang tak de guard nie kena la ketat sikit keselamatannya. Tak ble la tawakal jer kan....  
Rumah teras satu tingkat berkeluasan 70x20, 3 bilik tidur dan 2 bili air. jadilah buat kami laki bini duduk buat lindung dari ujan dan panas. Tempat kami berkasih sayang.... Dan buat pertama kalinya umah aku de pokok bunga yang aku beli sendiri. Umah kuarters dulu bukan setakat bunga hidup bunga hiasan pelsu pun x do. Aku beli masa pergi MAHA minggu lepas RM35. Mahal tue, mak aku tak caye aku beli pokok bunga mahal macam tue. Bagi peminat pokok2 hiasan nie pe la sgt kan bunga harga RM35 tuekan. Selain pokok bunga, aku siap beli pokok mangga harum manis RM30. Mahal gak tue, tetiba aku terpikir, aku nak tanam pokok mangga harum manis dkt luar rumah??? kang hilang buahnya padan muka aku. Lagi padan muka sebab belum berbuah lagi dah kedekut macam ner Allah nak tambahkan lagi rezeki tue. 
Oh pasal rumah lagi, bahagian belakang umah aku da renovate tambah sampai abih. Bagi nampak besar sikit dapur tue. Tapi tak dpt besau mana pun still berlaga bontot gak aku dengan suami.  Boleh la aku sumbat mesin basuh... Kalau tak mesin basuh tak tau letak kat mana. 
Aku malu sebenarnya nak tunjuk gambar umah aku. Tak cantik mana pun, segan la... Umah orang lain lagi cantik rasanya. Kang aku share next project aku untuk rumah baru nie siap gambar tau. Oh... tajuk entry nie cuma nak bagi tau HIJRAH dari umah kuarters ke rumah sendiri.
adios... amigos.........

1 ulasan:

nik ros berkata...

rumah nik pun tak cantik.tapi tunjuk jea. sebab nanti blh tgk dan bca balik entry tu..hihi