Jumaat, 3 Ogos 2012

Sembelit

Salam Sejahtera,

Wah dah masuk pertengahan Ramadhan, kiranya dah setengah bulan dalam bulan penuh barokah nie. Alhamdulillah...... Mudahan Cek Ya dapat rasa sehingga penghujungnya, Cek Ya doakan korang semua pun sama. Aminn....

Eh, dalam bulan puasa ni ada tak yang kena serangan sembelit... Adoss seksakan bila bahan buangan tu tak dapat nak dikeluarkan. Mau berpeluh dalam tandas tu,
 nak meneran lebih-lebih kang kena bawasir pulakan. Dengan angin penuh satu badan, perut pulak keras dan memulas-mulas. Sadis betul tau. Itu la yang Cek Ya alami, sengsara sungguh...
 nak poo poo tapi tak boleh.

Kiranya dalam bulan puasa selalunya memang Cek Ya akan alami, tapi kali ni lebih teruk kot.
Duduk kat kawasan yang panas ni lagi la. Bertambah faktor-faktor kekurangan air
 dalam badan... Minum pulak time buka dan sahur jer, mane tak kena sembelit.
 Paberet buah Cek Ya susah betul nak dapat time bulan nie, Waaaaa!!!! betik je pun tapi payah betul nak jumpe.
 Selain tu, paberet drinking pun asyik soldout je. Pergi je kedai, terus meluru kat peti ais cari Bliss. Waaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! sedih lagi, Bliss boleh sold out tu.

 Pk punya pk nak buat pe yer nak selesaikan masalah Cek Ya nie????

1) Nasib de Detox yang fungsinya memudahkan pelawasan, pakai kat tapak kaki


2) Usap perut pastu urut-urut manja dgn minyak Jeslin (Jeslin Oil)


3)Minum air banyak-banyak ( sbb dah terpikir nak makan pil yang bli kat farmasi ri tu). Kehkehkeh


4) Makan Dulcolux @ julap ( Nila pilnya)

Yeeeee!!! berkesan,
pagi-pagi dah poo-poo, tapi kesan Dulcolux belum lagi so standby la ye Cek Ya.
Tak kisahla, janji tertunai hajat dan yang pasti cear sikit usus ni dari memacam bendasing yang bertoksik....

Opppsss, maaf andai entry ini menjijikkan. Tapi ini la hakikatnya... uwekkks

Nota dari hati : Buat korang-korang jangan jadi macam Cek Ya tau, minum air kosong banyak-banyak, makan banyka buah yang berserat dan jgn tahan2 poo poo tau. Tatata...

Tiada ulasan: