Isnin, 16 April 2012

PerLu Ke???? @s@

Salam Sejahtera...

" Hari ini nak masak ayam percik, bawal 3 rasa bla..bla..bla.."

" Thanks Dear, Hadiahkan Jam Tangan GUCCI "

"BODOH betul! x reti ke bagi signal bila nak masuk simpang"

"Hari ini nak Dating dengan BF kat Midvelly"

Ah, tetiba Cek Ya update status FB plak dalam blog. Opss!!! itu bukan status Cek Ya, oh minta dijauhkan untuk update benda mengarut nie. Shut i care!!!! (sorry terkuar ayat ongputih lak).

Persoalannya perlu ke nak update mcm nie dlm FB, tau la FB tu hak peribadi tapi perlu ke satu Malaysia nak tau.' Just keep in secret ' (terkuar lg bahasa ni, x pe Cek Ya dah bagi tanduk) dah la.

Antara sebab x patut 'show of status like that'

Bila menunjuk ygg kita saja la yg mampu beli barang-barang mahal. Bukan ke dah riak namanya. Riak ni antara sifat Mahmudah yg dibenci Allah. Andai teruja sangat pun sampai nak bagi tau sume orang cubalah wat perumpamaan je. X de la nampak menunjuk tp bersyukur mcm status ni " Alhamdulillah rezeki Allah,terima kasih sayang" kan dapat pahala dan lebih manis.

Kalau masak yg sedap2 tue, jgn la tunjuk sgt kt FB sian pada yang x mampu tu cuma jamu mata je. Kalau nak jugak tunjuk cer ajak kawan-kawan skali makan kan ke bagus. Bak kata kawan Cek Ya "macam dia sorang je pandai masak, meyampah aku".
Nie lagu satu yang Cek Ya x bekenan, bila marah je nak luah kat FB or twitter oh perluke??? Cuma menampakkan kelemahan korang je.... Slalu sgt kena rasuk syaitan asyik nak marah je... HISTERIA ke apa, walah-walawe... Maafkan sudah dapat pahala kau, macam la kita x penah wat salah... Pas tue  bila kena tegur dgn komen-lomen yang pedas cepat2 pulak delate. Ohhh dunia-dunia... (Cek Ya x nak marah-marah nanti kena darah tinggi u). Jgn luahkan sgt perasaan tu kt Fb or Twitter nanti bergaduh dan masam muka. Klu yg di marahk tu satu tempat kerja ke atau satu sekolah kan dah ke naya. kita nak duk tempat tu lama. Eratkan la silaturahim tu, ye pun x puas ati berdepan. Lg bagus yang keruh tu dapat di jernihkan.
U sorang ke ada BF i pun ada tau halal lagi tu... u halal ke de muhrim yg teman x g dating tu! Kan dah kena ye pun teruja dik, jgn duk canang-canang sgt. Yek ye pu Cek Ya pun penah jugak bercinta sebelum kawen dulu. Jadi nak saling ingat mengingati... X manis la blum pe2 lg dan sayang2... Kita kan orang melayu yang kaya dengan adat sopan dan beragama islam . Cek Ya pun ada adik yg perlu diingati. Same-same la kita... tak gitu?

Pesan-pesanan banyak-banyakkan la share benda yg bermanfaat... yg gosip2 tu x yah la sangat takut jadi agen penyebar fitnah je. Bak kata ' Nur Inani Ismail dalam artikel bertajuk " Manfaat laman sosial sebar dakwah, bukan aibkan orang'klik"  klik sini kalau nak baca.

Kepada sesape agak-agak terasa pedas tu cepat-cepat minum air ye. X pun yang tergigit lidah atau pun dinding mulut tu cepat-cepat letak bonjela. Cool skit, jgn marah-marah tau nanti kena tekanan darah tinggi x pasal-pasal strok plak kan.

Daaaaaaaa~~~ Burung puyuh atas titi
                        Jangan noughty - noughty


Nota rendah diri : Artikel ini tiada kaitan dengan sesiapa pun baik yang masih bernafas, tengah masak, tengah dating atau yang separa sedar termasuklah yang dah meninggal dunia. Kalau terasa sendiri harap-harap perbaikilah diri. <<< Pesanan untuk diri sendiri terutamanya>>>