Selasa, 5 Julai 2011

PETUA DUDUK ASRAMA


Zaman-zaman muda mudi dulu aku penah duduk asrama... Bersama-sama teman seangkatan Azuwa, Rafidah,  Dayah, Lidawati, Shikin, Ummu, Ein, Noria, Marina dan beberapa lagi yang aku ingat. Memang best masa tue. Tapi kmi sume baik2 tau (tanduk da panjang sejengkal). So nie de beberapa petua yang nak kongsi kat korang.

Membasuh baju

Masa mandi, mandi sekali dengan baju, seluar, sotong2 semua ye. Gosok dengan sabun sekali tapi   pastikan sabun yang wangi. Pastikan sekali sabun 2 sabun badan. Klu guna sabun basuh kain hahahahabis la kulit korang yang licin dan mulus 2. Kemudian bila da setel buka baju 2 bilas dan jemur. Korang plak pakaila bj lain la.

 Satu lagi idea iaitu, korang ambik kain baju masuk dalam baldi. pastu masukkan air dan sabun basuh. Next step korang gunakan kaki (sblm tue pastikan kaki tue bersih ye) pijak2 kain-kain dalam baldi 2 ble da puas ati bilas dan jemur.



   b) Makan meggi









Meggi tue barang larangan so p minta air kt mak cik dewan makan dan rendam meggi tue dalam gayong pastu tibaila ramai2. Cepat2 hapuskan bahan bukti plastik meggi tue jgn la sepah merata-rata lak kang kantoi lak.

 Bawa barang larangan 

Mesti korang tercari-cari tempat stategikkan.. sekali lagi baldi memain peranan penting iaitu  sorok dalam baldi baju kotor. Iyela sape yang nak selongkar baju busuk korang tu.

Kalau asrama korang sebelah tu hutan @ ladang yg x de orang so ble guna taktik ni.Masukkan barang
larangan dalam beg plastik dan sangkut kt tingkap disebelah luar. pastikan tingkap anda adalah tingkap
yang sesuai iaitu tingkap jenis daun.




Simpan Duit

Setiap kali balik bermalam mesti mak ayah bagi skt duit belanjarkan kalau tak banya pun boleh la buat
 beli nasi lemak masa rehat. Untuk mengelakkan kehilangan duit simpan duit tu secara terabur contohnya
 rm5 dlm buku bio, rm 10 dalam buku math, rm 1 dalam poket, rm 10 lg dlm teady bear korang... So
 kalau hilang pun de lagi dalam tepat lain.

 Simpan dalam kasut, kompen kawan2 yg panjang tangan tu la lalu nk seluk tangan dlm kasut yg dah
 seminggu x basuh 2. pastikan teknik ni korang je yg tahu.



  Tidur

Semua budak hostel de masalah nie suka tdo. Aku pun sama lagi2 time prep petang... So untuk
menjalankan aktiviti tidak bermoral ini. Korang kena pandai cover. Selak buku diatas meja, bnyak2
kalau boleh buku yang tebal-tebal. tangan pegang pen n landing kepala atas meja buat2 seolah2 tertido
sbb letih belajar. aku da prektis dan sukses. (teringat kt pdah duduk sebelah aku kt bilik prep)

Sape penah kne subjek sejarah time tghari. X pun subjek law di sebelah ptg kul 2... aku paling x tahan timetable mcm nie. boleh rabak mata aku... Untuk time nie begantung kpd cikgu or lecture korang la klu
garang giler tok sah wat ye. Tundukkan kepala tangan pegang pen dan mula tido... hasilnya kita akn dpt
 nota yg tulisannnya dari besar kecil dan noktahnya panjang.

Nie lgi senang bli minyak cap kapak agak2 ngantuk je letak kt tepi idung yg dekat2 mata sure segar pas tu. x pun bli gula2 yg pedas dan berangin cth hack hitam. Sgt sesuai time prep yg warden garang sekali jerkah ble terkencing dlm seluar.


Pesanan : yang baik tue boleh diikut yang x baik tu usah le... Buat yang duduk asrama tu jgn risau aku dah tahu taktik korang so senang la aku nk wat sport ceck kang.....

Tiada ulasan: